14 MAYIS 2023’DE YAPILACAK GENEL SEÇİMLERDE AMATÖR SPOR KULÜPLERİ FEDARASYONUNUN İSTEKLERİ
24.04.2023
1038
6 Beğen
14 MAYIS 2023’DE YAPILACAK GENEL SEÇİMLERDE
MUĞLA AMATÖR SPOR KULÜPLERİ FEDARASYONU OLARAK
SİYASİ PARTİLERİMİZDEN VE
MİLLETVEKİLİ ADAYLARIMIZDAN İSTEKLERİMİZ
Bizim sporla ilgili politikamız bugüne kadar olduğu gibi bu günden sonrada spor camiasına önem veren, sporu seven, sporun gelişmesi için hiçbir katkıyı esirgemeyen kişi ve kuruluşlarla birlikte olmak, sporun gelişmesine katkıda bulunmak olmalıdır.
Bir şehrin, bir kasabanın, bir yerleşim yerinin nasıl yola, suya, okula, hastaneye....v.s. ihtiyacı varsa, spor tesislerine de aynı derecede ihtiyacı vardır. Spor ikinci planda kalmamalıdır, diğer hizmetler gibi spora da aynı derecede yer ve önem verilmelidir. Bugün spor sayesinde daha az masrafla topluma kazandırabileceğimiz gençliği, kahvelerden, hastanelerden, hapishanelerden...v.s. kurtarıp spor saha ve salonlarına yeterince çekemediğimiz için topluma faydalı olmayan bir gençlik yetişmeye başlamıştır. Daha sonra da bu gençliği topluma yeniden kazandırmak için çok daha fazla harcamalar gerekmiştir. Her gün televizyonlarımızda gençliğin nasıl kötü alışkanlıklar edindiklerini ve nasıl suçlar işlediklerini ibretle izlemekteyiz. Yapılan bir araştırmaya göre en az suç işleyen gençlik sporcu gençliktir. O halde partiniz iktidar olduğunda spora çok daha fazla önem vermeli, daha fazla kaynak ayırmalıdır.
Büyük iş adamları sadece kendi reklamları ve show’ları için profesyonel futbolun dışında, sporun alt yapısı için bir tek lira dahi harcamazken, Devlet de bunları alt yapıya yönlendirecek yeterli ve gerekli teşvikleri yapmazken, spor nasıl gelişecektir?
Bunlar işin ekonomik yönü bir de demokratik yönü vardır. Yani sporda gerçek demokrasiye kavuşmak. Bugün gelişmiş ülkelerde Devlet spora sadece maddi kaynak sağlar ve gözetler. Sporun yönetimini ise sivil toplum örgütleri ile sporcular yapmaktadır.
GENEL İSTEKLERİMİZ
1.Spor öncelikle bağımsız kurum tarafından yönetilmeli, Devlet sadece destek olmalı ve denetlemelidir. Sporu yönetmek üzere ‘TÜRKİYE SPOR KURUMU’ oluşturulmalı, Milli Olimpiyat Komitesi ve Türkiye Amatör Spor Kulüpleri Konfederasyonu ile İllerde kurulu bulunan
Amatör Spor Kulüpleri Federasyonları da bunun içinde yer almalıdır
2.Branş Federasyonlarının başkan ve tüm organları, illerdeki lig düzenleme kurulları ile spor dalı temsilcileri tam demokratik bir şekilde doğrudan spor kulüplerince seçilmelidir.
3. Yıllardır çıkarılmasını beklediğimiz Spor Kulüpleri Kanunu TBMM’de 22.04.2022 tarihinde 7405 sayılı “Spor Kulüpleri ve Spor Federasyonları Kanunu” olarak çıkarıldı ve 26.04.2022 tarihli resmi gazete de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
Kanun taleplerimizin bir bölümünü içermesine rağmen amatörler adına düzeltilmesi gereken bir çok maddenin olduğu görülmüştür. Daha çok profesyonel futbolu bulunan kulüpleri kapsayan yasa Amatörlerin ihtiyaçlarına cevap verecek şekilde “Amatörlerin görüş ve önerileri” dikkate alınarak revize edilmelidir.
4.Futbol Federasyonu Yasasındaki eksiklikler giderilmeli, Amatör Futbola maddi kaynak sağlanmalı, Amatörlerin Futbol Federasyonu Genel Kurulundaki söz ve oy hakkı mutlaka arttırılmalıdır.
5.Sponsorlık yasası amatör spor kulüplerinin kolay kullanacağı hale getirilmelidir. Amatörlere sponsor olan firmaların sponsorluk giderleri vergi matrahından değil tamamı vergiden düşülmelidir. O zaman amatör sporlara sponsor bulmak daha kolay hale gelebilir
6.Sporcuların sağlık sorunları mutlaka çözülmeli, Sporcu Sağlık Merkezleri kurulmalıdır.
7.Spor toto ve iddaa’nın gelirlerinden amatör spora mutlaka pay ayrılmalı, bu pay siyasilerin tercihine göre değil bütün amatör spor için kullanılmalıdır. Adamı olanın para aldığı bir sistemden kurtarılmalıdır. Bununla birlikte at yarışları, Milli piyango ve sayısal loto gelirleri de amatör sporun hizmetine sunulmalıdır.
8.Kamuya ait kurum ve kuruluşlar da bulunan spor kulüpleri, yöneticilerin kişisel yaklaşımına ve iyi niyetine bırakılmamalı, onların spor tesisi yapmaları ve spor yaptırmaları zorunlu hale getirilmeli, tesis yapmayan ve spor yaptırmayan kuruluşlar ceza ödemeli, bu cezanın belirli bir kısmı da cezaya neden olan yöneticilerden tahsil edilmelidir.
9.Kamu Kurum ve kuruluşlarında mutlaka ‘SPOR HİZMETLERİ SINIFI” diye kadro ihtisas edilmeli ve buralara politik kişiler değil sporcular alınmalıdır.
10.Lisanslı sporcuların üniversite ve lise giriş sınavlarına girmelerinde kendilerine verilen ek puanlar artırılmalı, sporcuların üniversite ve liseye girişlerine destek olunmalıdır.
11.Sporcular lisans tarihinden itibaren Sosyal Güvenlik Kurumuna dahil edilmeli ve Lisans süreleri emeklilikte dikkate alınmalıdır.
12.Çıkarılacak bir yasayla her branştaki antrenörlük meslek sayılmalıdır.
13.Yapılacak yasal değişikliklerle Özel İdare Bütçeleri ile Belediye Bütçelerinden her yıl Amatör Spor Kulüplerine ve onların üst kuruluşu olan Türkiye Amatör Spor Kulüpleri Konfederasyonuna ve Amatör Spor Kulüpleri Federasyonlarına (ASKF) maddi ve ayni yardım yapılmalıdır.
14.Kamu alanları spor tesisleri için kullanılabilmelidir.
15.Okul salonları spor kulüplerine açılmalıdır.
YEREL İSTEKLERİMİZ
1.Toplu Konut ve Sanayi Bölgeleri yapımında spor alanı, park ve diğer spor tesislerinin yer alması zorunlu hale getirilmeli ve bu durum iyi izlenilmelidir.
2.Semt kulüplerinin, tek veya ortak olarak tesislere kavuşabilmesi için arsa tahsisi ve benzeri desteklerde bulunulmalıdır.
3. Kulüplerin ve semt halkının yaralanacağı açık, ucuz ve çok amaçlı spor tesisleri, yürüyüş yolları, koşu parkurları, bisiklet özel yolları ve özürlü yurttaşların yaralanacağı özel alanlar yapılmalıdır.
4.Tesisler okul, ev, iş üçgeni içinde yapılarak, bunlar 24 saat açık ve çalışır vaziyette olmalıdır.
5.Amatör Spor Kulüplerine ve onların üst kuruluşu olan Amatör Spor Kulüpleri Federasyonuna mali kaynak sağlayacak imkanlar yaratılmalıdır. (Büfe, otopark, halı saha...v.s. gelirleri gibi)
6.7 den 77’ye her yaştaki insanın spor yapabileceği semt spor sahaları ve alanları her mahalle ve semtte yapılmalıdır.
7.Çocuklar için harekete yönelik spor oyun ve aletlerinin olduğu parklar yapılmalıdır.
8.Semtler arası kaynaşmayı sağlamak, sporun getireceği sevgi ve barış ortamını geliştirmek için herhangi bir kulüpte lisansiyer şartı aramadan, değişik yaş gruplarındaki insanların katılacağı kitle sporuna yönelik, topluma spor yapma alışkanlığını kazandıracak etkinlikler yapılmalıdır.
9.Spor kulüplerimize ASKF işbirliğinde malzeme yardımı yapılmalı, futbol dışındaki dallarında spor kulüplerinde yaygınlaştırılması, bayan sporcu sayılarının arttırılması, yani kulüplerde bayan kategorilerinin de yer alması çalışmalarına malzeme, ulaşım, sağlık ve benzeri konularda destek verilmelidir.
10.Amatör Spor Kulüpleri Federasyonları ile işbirliği içinde her yıl “AMATÖR SPOR GECESİ VE ÖDÜL TÖRENLERİ” yapılmalı. başarılı sporcu ve takımlar ile spora hizmeti geçen ve katkı sağlayan kişi ve kuruluşlar ödüllendirilmektedir. Bu gece ve ödül töreninde Amatör Spor Kulüpleri Federasyonlarımıza Belediye bütçelerinden mutlaka maddi destek sağlanmalıdır.
AYRICA VE ÖZELLİKLE
1.Kulüp ve takım sayısının fazla olması nedeniyle mevcut sahalar gerek antrenmanlar, gerekse resmi müsabakalar için yeterli olmadığından Menteşe, Marmaris, Bodrum, Ortaca, Köyceğiz ve Fethiye İlçelerimize mutlaka nizami en az 6’şar soyunma odalı tribünlü ve ışıklandırılmış çim veya suni çim saha yapılmalıdır.
2. Düğerek, Beldibi, Gümüşlük, Güllük, Günlükbaşı, Karaçulha, Kavaklıdere, Mumcular sahalarımızın eksiklikleri giderilmelidir.
3.Bozüyük, Bozburun, Ula ve Datça sahalarımızın yapımı devam etmektedir. Bunlar bir an önce bitirilerek amatör sporun hizmetine sunulmalıdır.
4.Esenköy, Kötekli ve Yerkesik sahalarımız suni çim olup soyunma odaları yeterli değildir. Suni çim olması nedeniyle arka arkaya maçlar verilmesi gerekiyor ancak yeterli sayıda soyunma odaları olmaması nedeniyle sorun yaşanmaktadır. Bu nedenle bu sahalara en az 2’şer adet daha soyunma odası yapılmalıdır.
5.Yeşilyurt, Bafa, Turgutreis ve Bayır sahalarımız toprak zeminlidir. Bu sahaların yüzeyleri Yeşilyurt, Bafa ve Bayır için çim veya suni çim Turgutreis sahamızın ise takım sayısının fazla olması nedeniyle suni çim yapılmalıdır.
Ayrıca tel örgüleri, tribünleri ve soyunma odaları yenilenmelidir.
6.Kadınlar Süper liginde takımımızın olması nedeniyle Hokey sahasının olmaması bu sporun gelişmesi ve daha başarılı olmasının önündeki en büyük engelidir. Bu nedenle İlimize çok acil nizami bir hokey sahası yapılmalıdır.
7.Spor salonu olmayan Ula İlçemize acilen spor salonu yapılmalı, diğer İlçelerimizdeki spor salonlarındaki eksiklikler giderilmelidir.
8.Hentbolde kadınlar Süper Liginde yer alan Yalıkavakspor kulübümüzün kendi sahasında müsabakalarını yapabilmesi için Yalıkavak mahallemize Hentbol ve diğer salon sporlarını da kapsayacak bir şekilde çok amaçlı spor salonu yapılmalıdır.
MUĞLA ASKF